Rico Vicent, Alfredo

alfredoricovicent
Alfredo Rico i la seua familia.

(Onil 1858-Monòver 31.08.1931) Va ser un personatge influent en la vida social i política de Monòver. Va nàixer el 1858 a Onil. Son pare era Antonio Rico Sánchez, oriünd d’Asp, també advocat i resident a Onil on va exercir algun temps de secretari de l’Ajuntament. Sa mare era Maria Vicent Villaplana descendent d’una família privilegiada d’Onil que posseïa extenses terres de cultiu.

Alfredo es va llicenciar en dret per la Universitat de València i després es va instal·lar a Monòver on es va casar amb Leocadia Jara Teruel, natural d’Aiora, filla de Rafael Jara Núñez de Figueroa i Rafaela Teruel de Bicorp. D’aquell matrimoni van nàixer dues filles: Glòria -casada amb Ricardo Pérez Gutiérrez- i Amparo que va romandre fadrina, i tres fills, Rafael, empresari i fundador de «Juguetes Rico» a Alacant, Alfredo, llicenciat en dret i jutge comarcal, i Antoniometge famosíssim creador de la clínica «Rico Jara». Quan el 31 d’agost de 1931 va morir d’una hemorràgia cerebral vivia al carrer Major núm. 194 i era un home volgut i respectat pels veïns. La seua dona va sobreviure fins gener de 1945.

Com a expert coneixedor que era de les lleis de règim local, Alfredo Rico va ser secretari de l’Ajuntament de Monòver molts anys i alternava aquesta activitat amb la de regidor. També va ser secretari del jutjat de Monòver. La més interessant de les aportacions que aquest personatge ens va llegar als monovers va ser, sense dubte, les «Ordenances Municipals» que va compondre en 1883 quan era primer tinent d’alcalde de la corporació presidida per Paulino Verdú Rico.

Si bé la majoria de les ordenances dels pobles veïns tenen una estructura pareguda, les de Monòver destaquen per la seua singularitat. Estan fetes pensant molt en les característiques particulars del nostre poble, amb un estil personal que demostra la peculiar personalitat del redactor, en aquest cas d’Alfredo Rico.

Ara, aprofitant la Setmana de la Salud que organitza l’Ajuntament de Monòver, les Ordenances Municipals van a ser reeditades perquè tots els ciutadans les puguen llegir i comentar. Hem d’agrair a personatges com Alfredo Rico Vicent, la dedicació i l’enginy posats en produir un document destinat a fer més habitable el nostre poble, a escriure unes disposicions dirigides a millorar la qualitat de vida i a crear un clima de positiva convivència entre els monovers.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.