(Monòver 1923) Escriptor i emprenedor industrial. Fill d’una família de comerciants i propietaris d’una afamada tenda. Des de xiquet va demostrar una gran intuïció per les matemàtiques i les ciències, la qual cosa el va fer destacar en la escola, que va culminar amb estudis d’electrònica i mecànica. Va obtenir títols de professional electricista en Alacant, operador de cinema en Múrcia i tècnic topògraf en Sevilla. En morir son pare després de la guerra civil, es va fer càrrec del negoci familiar, i en plena joventut es va vore obligat a assumir una gran responsabilitat, que amb el temps conformà en ell una personalitat molt singular. Inquietíssim organitzador d’esdeveniments culturals i socials, va ser durant els llargs anys de la postguerra, un dels pocs monovers preocupats per replegar i salvaguardar el patrimoni cultural i etnogràfic del nostre poble, obra aquesta, que va culminar amb la fundació del Museu d’Arts i Oficis de Monòver, autèntica joia antropològica que per les seues característiques el fan únic en el País Valencià.
J. Roman també ha estat distingit amb la medalla d’or de la parròquia de Sant Joan Baptista per les seues instal·lacions lluminàries. En 1953, amb altres monovers, va proposar a l’Ajuntament la creació del Museu Azorín, que anys més tard es faria realitat. També en 1976 va ser l’ànima mater de la «Asociación de Estudios Monoveros» i en 1988 el dissenyador de la «Ruta del Vino».
Autor de fulls de contingut històric sobre diversos temes relacionats amb Monòver, va publicar en 1996 el «Diccionario Enciclopédico Ilustrado de Monóvar«, un llibre de gran format amb 460 pàgines d’informació minuciosa i centenars de fotografies de Monòver.
En setembre de 2001 ha publicat el segon volum del «Diccionario Enciclópedico Ilustrado de Monóvar»
- Ha muerto Ramón Maestre. El Veïnat 201, febrer 2001