Vila Sabater, Vicent

vicentvilasabater

        (Monòver 30-5-1915-1998- Monòver 1-5-1998)) Fill de Vicent Vila Benito (Onil 1890) jornaler i Remedios Sabater Botella (Monòver 1892) Net de José i Maria, i Roque i Emilia. Es va casar el 31 d’octubre amb Dolores Picó Payà. Pare de Dolores.

Biografia per la seu neta Maria Sànchez Vila.

Als 3 anys d’edat es queda orfe de pare, sa mare treballava com a interna en una «bona casa de Monòver» per la qual cosa ell es criat pels seus avis materns.

Té dos germas: Josep d’un any menys i Remedios dos anys més major que ell. D’aquestos en la actualitat només viu el més xiquet, Josep.

Als 9 anys se’n va a l’Ombria, camp de Monòver, com a «aiguador i mandaero» dels hòmens que treballaven allí.

No va anar a l’escola, però es va enssenyar a escriure, llegir, càlcul i història ell soles fent el servei militar.

Als 16 anys va començar a treballar en una fàbrica de calçat a Elda. Allí va començar també la seu activitat sindical en el moviment de la CNT a Monòver, allà pels anys 1931.

Estant treballant en la fàbrica de calçat va esclatar la Guerra Civil i ell, que estava aguardant que el cridaren per a fer el servici militar es va allistar com a voluntari per anar a la Guerra.

Després de la guerra civil, als 24 anys, torna a sa casa, amb tot el pes de la pérdua de la guerra i la fama personal i social de republicà, «cenetista» i roig. La qual cosa sumà al seu caràcter impulsiu i reivindicatiu va provocar que no fera la salutació «franquista» una vesprada al acomençar la projecció d’una pel.licula de cinema en el cine municipal. Això va ser motiu de que el traslladaren a un dels batallons disciplinaris del règim franquista on va passar 3 anys, durant els quals va estar treballan amb qüestionables condicions laborals i humanes, va estar en Bètera, África…(contava que el monument del Vall dels Caiguts va ser construit per ells), quant va tornar, amb 28 anys, coneix Dolores Picó Payà, «La Caya», en la que es casa i en la que té només una filla, Dolores Vila Picó.

En aquest moment comença a treballar en la fàbrica de cistelles de mimbre de Monòver propietat dels «Romans». La seu activitat sindical acabà, desconectant-se totalment de les activitats de la CNT.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.