Rodriguez Ruiz, Mario M.

mariorodriguez

www.mariorodriguezruiz.com

(Monòver 1972) Gèminis. Fill de Mario i Isabel. Des de menut va començar dibuixar en casa i després en Vidal 1985. Mario va créixer en un ambient familiar on les converses sobre pintura i pintors era molt freqüent. Els seus pares, la seua tia Carmen i també son tio Esteban li parlaven sovint d’Enrique Cosin i del grup de Teatre Palera del qual aquest últim era membre i de les vicissituds que havien patit al principi i el gran suport i defensa que havien tingut per part del pintor Luís Vidal que els va acollir al estudi. L’altra gran influència que Mario va tenir va ser del seu avi Salvador Ruiz, el qual era agent comercial i soci de Luis Vidal. En aquella època quasi ningú tenia cotxe, i Salvador era sempre qui acompanyava a Luis i els altres pintors, Boix, Cosin etc. a totes les exposicions. L’avi li contava a Mario multituds d’anècdotes com per exemple que Luis Vidal el feia parar de sobte en mig de la carretera per tal de contemplar uns determinats colors.

De la mà del seu avi va visitar per primera vegada El Palera i -segons confessa- l’olor de pintura i aiguarràs li van influir gratament. Va intuir que allò li agradava i estava plenament convençut que els homes que allí treballaven eren feliços, que acudir cada dia a aquell lloc era un privilegi. Quan siga major vull dedicar-me a aquest ofici, va pensar. Aquells ulls innocents, amb 12 anys, sentien que el seu futur podia ser la pintura, un desig difícil, però no impossible.

Per aquell temps va començar en l’acadèmia d’Enrique Vidal Pina a dibuixar amb carbons, llapis compost i aquarel·les. De la mà del mestre comença a soltar-se i inicia les seues pròpies investigacions i visions personals. Allí descobreix l’impressionisme i s’enamora del quadres de Van Gogh, Gauguin, Cézanne etc. D’Enrique valora molt que malgrat el seu caràcter divertit i bromista l’insistira en que es prenguera la pintura seriosament.

Mario recorda que quan eixia de les classes d’Enrique se’n anava amb els seus companys Antonio Ballester i J. Luis Azorín al Palera i continuaven pintant les coses que veiem. Al principi ho feien des de la teulada perquè no tenien la clau. Pintaven hores i hores sense cansar-se, ho percebien com un divertiment. No ho consideraven treball. Allò li va donar una base disciplinaria important.

En 1985 va pintar els seu primer oli i exposa per primera vegada un quadre titulat Vista de la Iglesia desde El Palera.

A partir del 86 troba una primera definició del seu estil. Estava buscant una identitat pròpia. Ara, després de 14 anys, es reconeixen algunes coses d’ell mateix en eixos quadres primerencs. En 1988 obté l’accèssit al millor tema en el concurs de cartells i animat, va plantejar-se la possibilitat d’estudiar Belles Arts. Amb les recomanacions del seu mestre Enrique Vidal i del seu avi Salvador i el gran esforç dels seus pares se’n va anar a València. Allí va descobrir un nou món i unes noves amistats. La gran ciutat li oferia amples horitzons que a Monòver li mancaven. Per començar acudia contínuament a L’IVAM (Institu valencià d’art modern) i a la majoria d’exposicions que es celebraven. Tal i com m’ho explica, València va ser un alliberament. Quan va tornar ja no era el mateix. Va ser allí on descobreix el fauvisme, l’expressionisme, Matisse, Derain, en definitiva l’avantguarda. Bons professors com José Antonio Garcia Hernández que en cinc anys de carrera i dos de doctorat li ajuden a descobrir les línies artístiques actuals. Arriben les primeres vendes als seus familiars i amics que ajuden l’economia familiar per tal de mantindre’s en València. Les exposicions de 1993 al camp de Monòver organitzades pel grup Palera Jove, del qual també formaven part Mª Dolors Aguilar i Fabian Mira, van ser molt importants per a ell i van fer que es relacionara amb la gent del teatre per als que va dissenyar i realitzar l’escenografia de Jaques i el seu amo que va representar el Grup de Teatre Palera. Volien portar la pintura a llocs que probablement mai arribaria, per exemple a La Romaneta o el Fondó. Va ser una situació surrealista quan després de tancar la vaca van llançar coets anunciant l’exposició. En 1993 va acabar la carrera i li van donar la beca Rodríguez Acosta de Granada. Per l’estiu van morir l’avi Salvador i Enrique Cosin a qui solia visitar en sa casa. Per a ell es un moment crític i d’una gran indecisió. Va pensar que una manera de desenvolupar-se com a persona era continuar investigant i ampliar la seua base teòrica per això va decidir fer el doctorat. En contacte amb el departament d’Història de l’art i amb Pablo Ramírez -catedràtic i director- reb la seua proposta d’investigar sobre la pintura alacantina i El Palera, que ja havia tractat abans. Agafa decididament la tesi amb contacte amb J. Antonio Aguirre de Madrid, pintor i crític important dels 60 i 70 -un model per a ell- i treballa en un projecte sobre el pintor monover Higinio Mallebrera. Es relaciona amb galeries com Vinatea, Crisol, etc. Pedro Esteban altre professor l’invita a la beca en el Bierzo (León). També reb altres beques del Gil Albert.

En el 97 va fer la prestació social substitutòria a l’hospital clínic Universitari de València amb xiquets malalts de càncer i li va afectar positivament malgrat la gravetat de la situació. En el 98 torna a Monòver i Enrique Vidal li presta el seu estudi al carrer Fonament on ara està. Compagina la docència amb la pintura: l’any passat en la escola taller d’Elda com a professor de disseny i enguany en la escola d’art d’Alcoi com a professor de dibuix i fotografia. Mario Rodríguez Ruiz procura deixar sempre vàries portes obertes, de dur diverses línies d’actuació per a no esgotar cap d’elles i tornar-hi quan vol. Això li dona la tranquil·litat que tot pintor necessita. Quan treballa els paisatges s’acosta a un realisme proper a l’ortodòxia, de la mateixa manera que s’acosta a la neofiguració quan aborda la línia que tal vegada siga la més interessant: els àngels i les seues diferents representacions, els quals s’han convertit en una quasi obsessió. Un pintor déu de ser un pintor del seu temps. Mario treballa a partir del reciclatge d’imatges actuals, mirant periòdics, diaris, vídeos, etc. Les manipula, i actua sobre elles investigant una part fonamental de la seua obra: la composició. El collage i ara l’ordenador s’han convertit en un tema i en una ferramenta imprescindible. S’ha de tenir en comte que al mirar un quadre de format considerable, com el titulat Àngel i corder, el collage cobra una força molt important la qual el pintor evidencia encara més. Des de Falla o Stravinsky a Garbage i altres músics alternatius, pinta i prepara la tesi sobre les exposicions de Pintura celebrades a Alacant entre 1950 i 1975, i el seu esperat llibre Las Exposiciones de Pintura de Monóvar y el Palera. 1916-1983.

Llibres:

Las Exposiciones de Pintura de Monóvar y el Palera. 1916-1983.

Articles:

 • El camp de Monòver es mor. Gatxamiga, Ajuntament de Monòver, Consell de la Joventut, Marzo de 1993, nº 0, p.9
 • El grupo de teatro Palera. Revista-Programa Oficial de Fiestas, Monóvar, Septiembre de 1996, p. 51-54.
 • Las Exposiciones de Pintura de Monóvar y El Palera: 1953-1976. En La Prensa, Alicante, 30 de Mayo de 1998, p. 29.
 • José Luís López Sánchez, la exposición homenaje a Vázquez Díaz y la portada de la revista de Fiestas Mayores de Monóvar de 1972. Revista de Festes 1999
 • El Palera como punto de encuentro del arte. El Veïnat 200, desembre 2000
 • Las exposiciones de Pintura de Monóvar y El Palera1916-1983
 • Las cartas de Higinio MallebreraEl Veïnat 210, novembre 2001
 • Higinio Mallebrera. Revista de Festes 2002
 • Querido Enrique. Revista Monóvar núm. 30

Titulación Académica.

 • 1995. Licenciado en Bellas Artes. Facultad de Bellas Artes de San Carlos. Universidad Politécnica de Valencia.
 • 1997. Estudios de Tercer Ciclo: Obtención de la Suficiencia Investigadora (treinta y dos créditos) dentro del programa de doctorado titulado Plástica Contemporánea, organizado por el Departamento de Pintura de la U.P.V.

Trabajos de investigación no publicados.

 • La pintura alicantina en los años cincuenta.
 • Luis Martínez y la fotografía en Monóvar.
 • Valores compositivos en la obra de Egon Schiele y Gustav Klimt.
 • El pintor Luis Vidal.
 • Georges Bataille y Antonin Artaud.

Cursos y seminarios recibidos.

 • Departamento de Escultura (U.P.V.). Curso de Doctorado (3 créditos): La crueldad y el sacrificio en el arte. Octubre-Noviembre de 1995.
 • Departamento de Pintura (U.P.V.). Curso de Doctorado (3 créditos): Proyectos personales de pintura de paisaje. Abril-Mayo de 1996.
 • Departamento de Pintura (U.P.V.). Curso de Doctorado (3 créditos): Taller de técnicas pictóricas. Abril-Mayo de 1996.
 • Departamento de Historia del arte (U.P.V). Curso de Doctorado (3 créditos): Fotografía y realidad social. Abril-Mayo de 1996.
 • Departamento de Escultura (U.P.V.). Curso de Doctorado (3 créditos): El Dadaísmo y la negación en el arte. Mayo de 1996.
 • Departamento de Pintura (U.P.V.). Curso de Doctorado (3 créditos): Poesía del paisaje. Mayo-Junio de 1996.
 • Departamento de Pintura (U.P.V.). Curso de Doctorado (3 créditos): Pintura de investigación y realismos del siglo XX. Mayo-Junio de 1996.
 • Departamento de Pintura (U.P.V.). Curso de Doctorado (3 créditos): Los aglutinantes grasos en la pintura al óleo. Junio-Julio de 1996.
 • Departamento de Historia del Arte (U.P.V.). Curso de Doctorado (3 créditos). Arte español de postguerra. 1940-1960. Junio-Julio de 1996.
 • Departamento de Dibujo. (U.P.V.). Curso de Doctorado (4 créditos): Fotograbado: fotopolímeros y procedimientos calcográficos. Junio-Julio de 1997.
 • Departamento de Historia del Arte (U.P.V.). Trabajo de iniciación a la investigación: La pintura alicantina en los años cincuenta. Septiembre de 1996-Agosto de 1997.
 • Departamento de Pintura (U. P. V.). Curso de Formación Específica (80 horas): El sueño de Frankenstein (montaje cinematográfico). Enero-Marzo de 1994.
 • Departamento de Pintura (U.P.V.) Curso de Formación Específica (40 horas): Las raíces del pintor: el proyecto personal. Marzo-Abril de 1995.
 • Departamento de Historia del arte (U. P. V.). Curso de formación específica (20 horas): La documentación científica y su aplicación en la investigación del arte. Enero de 1997.
 • Instituto de Ciencias de la Educación. (U.P.V.). Curso de Aptitut Pedagógica para Profesores de Bachillerato. Noviembre de 1994-Marzo de 1996.

Becas y Ayudas.

 • Beca de Apoyo a la Investigación (Ayudas para la realización de Tesis Doctorales) del Instituto de Cultura Juan Gil-Albert. Mayo de 1999-Noviembre de 2000.
 • Beca de investigación (Ciencias Sociales y Humanidades) del Instituto de Cultura Juan Gil-Albert para la realización del trabajo que lleva por título Las exposiciones de pintura de Monóvar. Mayo de 1997-Noviembre de 1998.
 • Beca de investigación plástica en la Fundación Rodríguez-Acosta de Granada, concedida por la Consejería de Cultura de la Junta de Andalucía. Agosto-Octubre de 1995.
 • Curso académico 1990/91: Beca del Ministerio de Educación y Ciencia (Exención del pago de tasas y matrícula).
 • Curso académico 1991/92: Beca del Ministerio de Educación y Ciencia (Ayuda económica para libros y residencia).
 • Curso académico 1992/93: Beca del Ministerio de Educación y Ciencia (Ayuda económica para libros y residencia).
 • Curso académico 1993/94: Beca del Ministerio de Educación y Ciencia (Ayuda económica para residencia y materiales).
 • Curso académico 1994/95: Beca del Ministerio de Educación y Ciencia (Ayuda económica para residencia y materiales).
 • Curso académico 1995/96: Beca de la Universidad Politécnica de Valencia para estudios de Tercer ciclo.

Premios obtenidos.

 • 1988. Accésit al mejor tema local en el Concurso de Carteles de las Fiestas de Septiembre de Monóvar.
 • 1989. Primer Premio en la Exposición de Jóvenes Pintores Monoveros celebrada en la Asociación de Estudios Monoveros.
 • 1991. Primer Premio en el Concurso de Carteles de las Fiestas de Septiembre de Monóvar.
 • 1997. Primera Mención Honorífica en el II Concurso de Pintura Joven de la Universidad de Alicante.

 

Exposiciones donde mi obra ha sido seleccionada.

 • 1994. – Exposición Nacional de Pintura José Mongrell. Cullera (Valencia).
 • 1996. – IX Concurso Nacional de Pintura Creativo de Artes de Valladolid.
 • – XVI Bienal de Pintura de Paterna (Valencia).
 • – Concurso Autonómico de Pintura de Vall d´Uixó (Castellón).
 • 1997. – I Convocatoria de Artes Plásticas (Diputación Provincial de Alicante).
 • – Premio Nacional de Pintura para Jóvenes Ciudad de Castellón.

  – Premio Nacional de Pintura para Jóvenes Ciudad de Castellón.

  III Bienal de Pintura Rafael Alberola (Novelda).

 • 1999. – Convocatoria´99 de Artes Plásticas (Diputación Provincial de Alicante).

Exposiciones y trabajos plásticos realizados.

 • 1991. Exposición con el colectivo de pintura «Palera» en la Casa de Cultura de Monóvar como homenaje a Luis Martínez.
 • 1992. Creación del colectivo de pintura «Palera Jove», junto a Fabián Mira y Mª Dolores Aguilar.
 • Exposición con el colectivo de pintura «Palera Jove» en el Salón de Plenos del Ayuntamiento de Monóvar.
 • Exposición individual en el Casino de Novelda.
 • Muestra pictórica con «Palera Jove» en la Fira 92 de Monóvar.
 • 1993. Realización del Cartel Anunciador de los Carnavales de Monóvar.
 • Exposición con «Palera Jove» en la A.E.M. de Monóvar.
 • Exposición colectiva en la Sala de Exposiciones de la C.A.M. de Torrent (Valencia).
 • Con motivo de darse a conocer en todo el contexto natural de Monóvar, son llevadas a cabo por el colectivo de pintura «Palera Jove», las exposiciones enmarcadas dentro del programa Monóvar y su entornorealizadas entre Agosto y Septiembre en La Romaneta, El Fondó, Cases del Senyor, Xinorlet y finalmente en Monóvar.
 • Realización de la escenografía y el diseño de la obra de Milan Kundera titulada Jacques y el seu amo, representada por el grupo de teatro «Palera» el 9 de Octubre de 1993, en el Teatro Principal de Monóvar.
 • Exposición individual en «El Patio de Jonás, Galería-bar», de Monóvar.
 • 1994. Exposición con «Palera Jove» en la Sala de Exposiciones de la C.C.M. de Caudete (Albacete).
 • 1995. Exposición colectiva en la Casa de Cultura de Denia (Alicante).
 • Exposición colectiva en la Sala de Exposiciones de la Fundación Rodríguez-Acosta de Granada.
 • Exposición colectiva en la Casa de Cultura de Benimaclet (Valencia).
 • 1996. Exposición colectiva en la Galería Vinatea (Valencia).
 • Exposición colectiva en la Sala de Exposiciones de la Caja Rural de Torrent (Valencia).
 • Exposición colectiva en la Casa de Cultura de Caravaca de la Cruz (Murcia).
 • Exposición colectiva en homenaje al pintor Enrique Cosín en la Sala de Exposiciones de la Escuela-Taller de Monóvar.
 • 1997. Exposición colectiva en la Librería Crisol. Valencia.
 • Exposición colectiva en El Túnel Bar Galería Experimental. Villena (Alicante).
 • I Muestra de Pintura de la Comarca del Vinalopó. Monóvar (Alicante).
 • Exposición Colectiva de Pintores Monoveros.

  Monitor de pintura y expresión plástica en el curso celebrado en el Centre de Dia La Pedrera (Monóvar) del 3 al 24 de Julio con objeto de llevar a cabo la realización de un mural en la fachada de dicho centro.

  • Exposición Colectiva de Pintores Monoveros.

1999. Investigación hemerográfica y transcripción de textos en el catálogo editado con motoivo de la exposición de Eusebio Sempere en Onil (Alicante), celebrada en Mayo-Junio de 1999 y titulada Sempere de Onil.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.