Paulino Verdú Verdú va nàixer en 1888 al si d’una familia rica de Monòver amb propietats agrícoles en Lacy. El seu germà era Roque Verdú. Fill de Paulino Verdú Rico, propietari (Monòver 1858) i Dolores Verdú Sotorres (Monòver 1860). Net de Roque Verdú i Procesa Rico, i José Verdú i Baradiles Sotorres. Ben prompte el van enviar a estudiar a Saragossa on es va llicenciar en dret i més tard es va doctorar en 1915. Verdú va ser un personatge prou influent als àmbits culturals i polítics del nostre poble. El jove doctor en dret ja destacava com un bon animador cultural i va hostatjar a casa seua al célebre escritor «Padre Sarmiento» en la seua visita a Monòver en desembre de 1915.
El mateix any va col·laborar amb el recent creat setmanari «Monóvar» que dirigia altre personatge monover, l’escriptor Vicente Peñataro. Les seues aportacions foren minses, cinc o sis articles variats, a destacar: Cervantes. Nuestro glosario. El Manco prodigioso (Monóvar nº 17 del 4 d’abril de 1915) que el va escriure amb motiu del homenatge a Cervantes que va promoure Peñataro i altres.
En 1915 va interpretar alguns papers teatrals entre ells el de «don Gonzalo» en el Don Juan de Zorrilla.
Va ser president del Casino en 1929 on va organitzar algunes conferències literàries entre les que destaca la d’Antonio Montoro Orientaciones de la mujer moderna publicada el mateix any a l’impremta de Manuel Vidal. Es va casar amb Remedios Pérez Hurtado i va tenir tres fills, Isabel, Paulino i Lola. Membre de la Derecha Regional Valenciana, va ser regidor conservador de l’Ajuntament de Monòver en els difícils anys 1931 al 1934. Paulino Verdú va ser assassinat al cementeri de Monòver el 12 de novembre de 1936. L’escriptor José Alfonso al seu llibre Levante 36 (Madrid 1973) li va dedicar unes emotives ratlles amb motiu de la seua mort. En la postguerra li van dedicar un carrer al barri sindical. Vivia al carrer de l’església, en front de la porta de l’orgue en una inmensa casa on en l’actualitat te l’estudi el pintor Ramon Molina.
No sabem exactament l’any de publicació de la seua tesi doctoral titulada: El principio de las nacionalidades y la guerra europea en la Impremta de Manuel Vidal. Sense data i amb 55 pàgines, aquest llibret és un interessant i premonitori estudi sobre el nacionalisme emergent després de la I guerra mundial.
És important resaltar la intuïció sociopolítica que Verdú demostra en la seua tesi, on explica amb una claredat -sorprenent per a l’època- els possibles conflictes territorials que es derivarien en un futur de la construcció naconal de Iugoslàvia.
Vamorir assassinat en 1936
Va publicar la seua tesi doctoral titulada:
- El principio de las nacionalidades y la guerra europea. Manuel Vidal. Monóvar (sd. aprox 1917)
Articles:
- Cervantes. Nuestro glosario. El Manco prodigioso. Monóvar, núm. 17, 4.07.1915
- El Correo. Monóvar, núm. 26, 08.09.1915
- Las golondrinas. Monóvar, núm. 30, 10.10.1915
- Unes a tu belleza ... Monóvar, núm. 39, 12.12.1915