L´oracle

L´etimologia d´oracle ve d´oraculum, resposta divina, un lloc sagrat de l´antiga Roma on els seus habitadors anaven a consultar el futur de les seues vides. Allò funcionava com un confessionari, i una sacerdotessa, per un forat de la paret del temple en penombra, li revelava als fidels el futur de les seues vides.

A Monòver l´oracle es pot trobar a la recarada sud-est de la façana de l´ajuntament. Diàriament, al raseret, bé assegut en el banc, bé de peus, el súmmum sacerdot vessa saviesa als seus acòlits. Veïnat en mà, pontifica sobre la política local, exalta el seu líder, i descarrega la seua fúria verbal sobre els enemics. El seu exercici principal consisteix a fiscalitzar els que entren i ixen del consistori. Quan el seu líder els il·lumina amb la seua presència exhorta els seus feligresos a fer reverències. La colla de babaus que l´envolten, peguen cabotades d´assentiment quan l´ideòleg els regala amb les seues revelacions. Mentre tant el sol del migjorn els calfa les galtes.

El xerraire de La Sala acudeix puntual a tots els plens. Té la cadira reservada. La primera de la primera filera. Ai! d´aquell que gose llevar-li-la. La seua guàrdia de corps, cada dia més minsa, l´ofrena amb somriures, palmadetes en la esquena, caramels d´eucaliptus, i algun puret de regalèssia. El personatge, es passa la sessió murmurant, bafanejant, insultant a dreta i esquerra. Com que te el clac assegurat, escolta complagut i segur de si mateix com li riuen les gràcies. Més tard, quan el seu líder -meitat home, meitat Deu – s´enfonsa en soporíferes homilies filosòfiques, intentant explicar la sexualitat dels àngels, ell s’embacora, i un filet de bava li cau pels llavis. Algunes vegades el plaer arriba a l´èxtasi, i el conat de levitació és aturat pels seus correligionaris amb una oportuna carxotada. Finalment, i després de repartir les oportunes benediccions als de la seua corda, i perdonar-li la vida a la resta dels assistents, el savi pensador s´allunya del respectable, embotit en les seues cavil·lacions.

Ell, que ha passat mitja vida jugant al sarangollo i escoltant el transistor, es veu ara carregat de raó, propietari de la veritat absoluta, amb la sagrada missió de guiar als seus en la santa creuada de salvar el partit.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.